Над 56 000 са участниците в тазгодишното издание инициативата „Запознайте се и програмирайте“, а от тях близо 5000 са от България. Това е най-мащабното издание на инициативата до момента.

Близо 5000 деца и младежи от 28 села и градове в цялата страна придобиха и развиха дигитални умения. Това се случи по време на 80-те събития, които се проведоха у нас в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. На европейско ниво тази статистика изглежда така: близо 56 000 участника от 25 европейски страни и над 1 200 вдъхновяващи събития. Общата тенденция е, че от всички участници 21,5 % се докосват до света на информационните технологии за пръв път. От тях 77 % са категорични, че искат да продължат да се занимават с програмиране и ИТ.

Инициативата се провежда от 2017 г. насам и е част от Европейската седмица на програмирането. Нейната основна цел е да подготви деца и младежи за утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към дигиталните науки. „Запознайте се и програмирайте“ се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и от местна неправителствена организация, част от мрежата TechSoup за всяка страна. У нас организатор на инициативата е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), като единствен партньор на TechSoup в България.

В SAP ние вярваме в силата на бизнеса да решава социални проблеми и да задейства системна промяна чрез иновации. Благодарение на инициативата „Запознайте се и програмирайте" децата и младите хора имат възможност да се потопят в дигиталния свят от ранна възраст. Програмата създава преживявания, които насърчават груповото обучение по забавен, интерактивен и вдъхновяващ начин. Ключов акцент за тази година беше масовото участие на момичета - 47%, като по този начин инициативата допринесе за създаване на пътища към равенство между половете в областта на ИТ образованието", казва Александра ван дер Плог, ръководител на корпоративната социална отговорност в SAP.

Преди събитията от „Запознайте се и Програмирайте“, 30% от участниците са оценили своите умения и знания в областта на програмирането от средно до високо ниво, но този процент драстично се увеличава след събитията до почти 60 на сто.

В същото време над 80% от участващите граждански организации споделят, че са станали по-запознати с новите технологии. По време на „Запознайте се и Програмирайте“ 2019 г., творчеството и креативността на организаторите на събития са безкрайни. Вдъхновяващи примери от българското издание, гледайте във видеата: Програмиране с Lego, Digitality Underground и Да танцуваме със Scratch.

Инициативата насърчава организаторите на събития да участват в приятелска надпревара чрез реализираните от тях събития. Надпреварата е в следните категории: Общност, Разнообразие, Момичета и програмиране, Програмиране за планетата (свързани с целите за устойчиво развитие на ООН). Всички финалисти в съответните категории ще бъдат поканени на награден уикенд в началото на 2020 г. и скоро след това журито ще избере победителя, който ще получи награда от 2 000 евро.

Сподели!

Свързани статии