Общо 20 души с умствени затруднения от Центъра за социална интеграция и рехабилитация във Варна участваха в петдневен еко-лагер под надслов: Чист свят-сбъдната мечта. Инициативата е на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения - Варна и се реализира с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Варна.

В рамките на еко-лагера участниците от ЦСРИ Варна заедно със свои съмишленици от Дневен център за лица с увреждания - Димитровград създадоха своя чиста и приветлива еко пътека, като показаха пред обществото една различна страна на хората с интелектуални затруднения. Те организираха и основно почистване на най-стария парк в Димитровград „Н.Й. Вапцаров “ .

Участниците в еко лагера обогатиха своята култура като посетиха уникалните по рода си стенописи в Александровската Гробница и Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи, Историческият музей и Регионалната детска библиотека в Димитровград, както и още много интересни кътчета показващи българските обичаи и бит. Инициативата даде възможност на участниците да общуват с природата и сами да оценят въздействието на своята работа.

„Чист свят-сбъдната мечта!“ е един от проектите, които Обществен дарителски фонд за Варна финансира със средствата събрани по време на Дарителски кръг. През февруари тази година Дарителския кръг за Варна събра дарители и съмишленици в подкрепа на няколко инициативи.

Моделът Дарителски кръг се разпространява в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от май 2012 г. и е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания The Funding Network, UK, която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

Сподели!

Свързани статии