На 22 октомври в сградата на Съвета на Европа в Страсбург бяха връчени вторите годишни награди за демократично гражданство на Европейския граждански форум. Проектът Comix4Equality (Комикси за равнопоставеност), организиран от италианската организация Africa e Mediterraneo и реализиран в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) получи наградата в категория „Медийна инициатива на годината". Наградата бе връчена от Лилия Бадеа от Асоциацията на европейските журналисти на Марта Мелони програмен директор на Africa e Mediterraneo и Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. 

Проектът Comix4Equality възникна от необходимостта да се насърчи изграждането на единно европейско гражданство, основаващо се на зачитането на универсалните човешки права. Основната цел на проекта бе да засили междукултурния диалог срещу расизма, ксенофобията и дискриминацията в Европа. В него се включиха организации от Италия, Естония, Румъния, Латвия и България.

Европейската награда за демократично гражданство се връчва за важни обществени инициативи, които подобряват живота на общностите чрез утвърждаване на демокрацията, социалната справедливост и универсалния достъп до права. В останалите категории на конкурса награда получиха: Marsida Bandilli от Албания, в категория „Човек на годината“; гръцката организация „Младежка мрежа“ в категория „НПО на годината“ и кампанията 10 000 срещу данъка върху интернет в категория „Гражданска кампания на годината“. Повече снимки от събитието можете да разгледате тук

Връчването на наградите е част от Европейските граждански дни, които се организират от 2008 година и дават възможност за открит дебат между представители на гражданското общество, гражданите и политиците по важни въпроси за бъдещето на Европа. Ежегодно в рамките на Европейските граждански дни се провежда конференция, посветена на европейското развитие. Тази година в конференцията тематично се отбелязват десет години от създаването на Европейския граждански форум. В нея участват 150 представители на гражданското общество, академичната общност, институциите и медиите от цяла Европа за да направят равносметка на политическите, институционални и социални предизвикателства пред Европа, отразени от миналото десетилетие и ще представят своите виждания за солидарността, демокрацията и равния достъп до права за всички. Конференцията бе открита  вчера от председателя на Европейския граждански форум – Жан-Марк Роаран.

Сподели!

Свързани статии