У нас 20 % от децата между 7 и 18 години са с наднормено тегло, като една четвърт от тях са със свръхтегло. Темповете на разрастване на проблема са драстични. Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината“ (ЦУРП) , гр. Смолян алармира за проблема и търси начини да се справи с него на местно ниво в рамките на проекта „Затлъстяването при децата – бомба със закъснител“, който се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Общо 50 ученици от 1-и до 4-и клас на смолянското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се учат на здравословно хранене и здравословен начин на живот. Целта на проекта е да се реши изключително важен здравен и социален проблем – затлъстяването в детска възраст, който се подценява от родителите, обществото и държавата. Според Анета Шехонова, ръководител на проекта: „България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави. Децата са лесна мишена на цветните и атрактивни реклами за продукти с добавена захар. С този проект ние искаме да привлечем вниманието на местната общност към този проблем и към множеството грешки в храненето, които водят до наднормено тегло: увеличена консумация на захарни изделия, сокове и газирани напитки, мазнини и сол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.“

За да постигне тази цел сдружението залага на неформалното обучение – игрови и интерактивни занимания. Децата се включват в работилница за здравословно хранене, а с особено голям интерес преминава практическото обучение как да засаждат и отглеждат зеленчуци в импровизирана „Зеленчукова градина“ в училище. Някои за пръв път се докосват до процеса как да се грижат за растение, което да им послужи за храна, да го дарят с обич, да вложат старание и внимание във всяка една фаза от развитието му. Основното послание на проекта е да се обръща внимание на здравословното хранене и да се ограничи и контролира количеството захар, което децата приемат ежедневно. 

1-smilyan.JPG

В рамките на Работилницата за здравословно хранене, проведена през април в гр. Смолян, учениците се научават да разграничават здравословните от нездравословните храни, разбират колко важна е ролята на витамините, плодовете и зеленчуците в храненето за нормалната функция на организма. Срещите успяват да провокират интерес към здравословното хранене и осъзнаване на рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене.

Затлъстяване при децата възниква, когато приемът на енергия надвишава нейното изразходване. Така е и при децата, и при възрастните. В много семейства се приема, че пълнотата на детето е белег за добри грижи. Това традиционното заблуждение е донесло доста вреди на здравето на децата. Много родители не спазват здравословните правила на хранене и се стига до затлъстяване при децата. А от него произтичат доста сериозни последици за тяхното здраве и живот.

С мисия да промени това, проектът на Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината“ (ЦУРП), гр. Смолян достига до деца, родители и широката общественост, като работи за подобряване на хранителните навици на подрастващите. Затлъстяването при децата днес има своите последствия утре и поставя отпечатък за цял живот. Затова е важно да работим за промяната сега.

Сподели!

Свързани статии