На 19 декември в Дома на хумора и сатирата в Габрово бе поставен краят на Националната седмица на Дарителските кръгове, реализирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Габрово бе домакин на петия, последен Дарителски кръг, организиран в рамките на кампанията.

Близо 30 000 лв. дариха габровци в подкрепа на пет местни инициативи. Това е втората по големина сума от всички събития проведени по време на Националната седмица на Дарителските кръгове. Най-голяма обща сума беше набрана в Стара Загора, в размер на 36 550 лева.

Дарителският кръг в Габрово постигна най-висок резултат като съотношение обща набрана сума спрямо броя на проектите. Докато събраните средства в Стара Загора са за общо 9 проекта на местни НПО, то средствата в Габрово ще бъдат разпределени към 5 проекта.

Ето и кои са проектите, които ще бъдат подкрепени с набраните средства от Дарителския кръг в Габрово:

Проект на обединени спортни клубове – Спортен клуб по ориентиране – Габрово, Спортен клуб по ски бягане – Габрово, Клуб по биатлон – Габрово предвиждат закупуване на специална машина за утъпкване на писти, която ще се ползва в м. Узана за създаване на писти за всички гореизброени спортове. Шейната, която се използва за целта в момента е безкрайно стара и амортизирана. Също така, и трите клуба имат крещяща нужда от микробус, с който да се извозват децата до Узана и обратно, както и да се ходи по състезания. За момента спорадично се ползва микробуса на Българска спортна федерация, който само при много важни участия бива изпращан от София – за да се ползва за максимум ден от габровски клубове. Наличието на микробус на място ще осигури нови възможности за спортистите от Габрово. В рамките на предвидения бюджет ще се закупят двете машини втора употреба, защото няма възможност за чисто нови, но ще се търсят такива – с гаранция от продавача.

Проект на Фондация Градище – Проектът предвижда създаване на първото за ГАБРОВО – споделено пространство /co-working space/. Избраната сграда е на комуникативно място в центъра на града, но има нужда от ремонт. Настоящият проект е на стойност 3000лв - за най-належащи ремонти и създаване на условия за стартиране на дейността – предвижда се първоначално да заработи Лаборатория по роботика. Проведени са разговори и има готовност за безвъзмездно предоставяне на техника.

Проект на Младежки клуб, подкрепен от бизнес-организации и Ротари – Проектът е насочен към превенция на задълбочаването на гръбначните заболявания и се състои в широкомащабен скрининг на ученици в началните класове с цел ранна диагностика в неправилни изменения на гръбнака и походката. Предвиждат се и групи за провеждане на рехабилитационна гимнастика, вкл. и чрез плуване.

Проект на Театрален клуб към ИМКА – Габрово - Име на проекта: „Игрила” – театрална постановка по едноименната пиеса на Теодора Димова - Цел: Да се създаде театрален спектакъл с участието на ученици от няколко габровски училища, който през дълбоко закодирания в българската традиция мотив за "залюбената мома от змей", търси връзка с ценностите, страховете и мечтите на младите хора днес. В постановката ще участват 15 младежи от три габровски училища – Априловска гимназия, Математическа гимназия и Техникум по обществено хранене – Габрово. Очаква се представлението да бъде видяно от над 500 млади хора от града; от поне още толкова публика от други възрастови групи. Спектакълът ще бъде представен на различни младежки театрални фестивали, първият от които е през м. април, 2018г в Пазарджик – МТФ „Океан от любов”. По пиесата ще бъде направена адаптация за тип сетивен театър, който ще бъде представен в регионална библиотека „Априлов-Палаузов”.

Проект на обединение от арт-организации и творци – Габрово Арт – Проектът обединява Школа по приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева, Арт-клуб към ДГ „Дъга“, Клуб „Будители“. Предвижда се провеждане на поредица от арт-пленери, насочени към въвличане на деца и родители в приложните изкуства. Проектът включва още: провеждане на конкурс – Съвременни будители; Поредица арт-инициативи, комбиниращи изкуства и активно гражданство в Арт-клуб към ДГ „Дъга“ ; Издаване на каталог с арт-произведенията от горепосочените инициативи, организиране на изложба и даряване на част от произведенията за отделения в болницата. Проектът ще ангажира над 300 деца и семействата им, което е над 1000 човека пряко.

Сподели!

Свързани статии