В Деня на детето заедно с Български дарителски форум и Национална мрежа за децата Ви поднасяме ирис. Ирисът символизира вяра, надежда, обновление. Все неща, от които се нуждаем в борбата с кризата с COVID-19. Ето защо избрахме това знаково име за нова програма и този знаков ден за старт.

Новите здравни и икономически предизвикателства поставят големи групи от деца и техните родители в тежки условия на живот. Програма „ИРИС“ ще подкрепя такива семейства и цели намаляване риска от раздяла на деца и родители, като осигурява средства за покриване на основните им нужди. Програмата ще финансира граждански организации и граждански групи, които предоставят помощ на нуждаещите се семейства в цялата страна. Максималният размер на безвъзмездното финансиране на един кандидат е 20 000 лева. Ще бъде предоставен финансов ресурс на стойност 620 000 лева за спешна помощ и мерки за запазване на семействата в условия на пандемия и икономическа криза. За финансиране могат да кандидатстват граждански организации (регистриани НПО, читалища и нерегистрирани групи, осигурили си регистриран посредник). Финансирането ще се предоставя чрез отворен конкурс за финансиране, без крайни срокове на кандидатстване до изчерпване на средствата. Стремежът ни е всеки кандидат да бъде информиран за решението за финансиране до 10 дни от подаване на предложението. Повече за условията и начина на кандидатстване може да прочетете в Указанията за кандидатстване.

Програмата е отворена за допълнителни дарения от частни дарители, както физически, така и юридически лица. Дарение за програмата вече е направено от „Институт Отворено общество“. Всеки желаещ може да изпраща SMS с текст DMS IRIS на номер 17777, да дари с кредитна карта или по банкова сметка на www.platformata.bg или на банковата сметка на ФРГИ - BG61FINV91501215254507, Първа инвестиционна банка.

Програмата е създаденa по идея и инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата се управлява от фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!