Подкрепя социално значими проекти

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България. От 2017 г. инициативата подкрепя социално значими проекти на неправителствени организации в цялата страна и има за цел да помага хората в различните региони в страната да водят по-качествен и пълноценен живот, като инвестира в областите образование, околна среда, култура и историческо наследство и активен начин на живот.

В двете издания на инициативата – през 2017 г. и през 2018 г., са подкрепени общо 51 проекта. Всеки един от тях е финансиран със сума до 10 000 лв, като общата стойност на финансираните проекти е 390 000 лв. Тези средства компанията набира, като отделя по 3 стотинки от всеки касов бон за определен период от време.

От двете издания най-много са подкрепените проекти в областта на Образованието – 24, следвани от Активния начин на живот – 12, Околната страна – 8 и Култура и историческо наследство - 7. Финансираните проекти са от 29 населени места в страната. Инициативата подпомага граждански организации от по-малки населени места да допринесат за по-добрия живот в соята общност. Така и в двете издания е са финансирани проекти в селата: Бяга, Ясен, Куртово Конаре, Долни Вадин, Могилица и Чупрене.

„Ти и Lidl за по-добър живот” в Търговище

Или в случая може да кажем „Те и Lidl”. А, те са родители на деца в Търговище, които вярват, че е трудно да променим света, но може да опитаме, започвайки с мястото, което наричаме свой дом. Затова се обединяват в името на една мисия – по-чист, по-уютен и по-здравословен град.

„Почти във всяко семейство в Търговище има поне един болен. Хората осъзнаваха, че това е в резултат от замърсяването на въздуха в града и инициативата да се справим с него дойде от тяхна страна. Така се роди проектът „Засади дърво или плати“, разказва Мирослава Маринова от Родителската организация „Заедно за децата на Търговище“, ръководител на проекта. А, идеята е лесна – повече дървета в града, по-чист въздух и със сигурност по-добро бъдеще за децата на Търговище, когато малките фиданки се превърнат в големи дървета.

И тук, на помощ, идва най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl ” за по-добър живот“. Проектът е финансиран в инициативата през 2017 г. и не след дълго, през ноември същата година, в Търговище са засадени 50 тополи. С това обаче проектът не свършва – гражданите са предизвикани да засадят дърво сами на своето любимо място за отдих, или да дарят средства с цел създаването на нови зелени кътове в Търговище. Резултатът – над 500 доброволци и повече от 100 засадени фиданки.

„Благодарение на проекта успяхме да активизираме не само отделните граждани, но и много институции и организации, които засадиха дърво и допринесоха за качеството на въздуха“, разказва още Мирослава Маринова.

Но и с това не свършва всичко. Инициативата подпомага социализацията на 9 деца със специални образователни потребности от Търговище. Заедно със своите родители те изработват предмети, които да бъдат поставени в зелените пространства за отдих - дървени къщички за птици, табели с екопослания и саксии.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ продължава да подкрепя социално значими проекти. На 3 октомври 2018 г. бяха обявени и новите 20 проекта, които ще бъдат финансирани във второто издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България в партньорство с ФРГИ и Български дарителски форум.

Сподели!