По време на церемонията за връчването на 13-те награди „Най-голям корпоративен дарител“ бе обявен Фонд „Таня Ковачева“, който ще подкрепя развитието на представителите на гражданските организации 

Българският дарителски форум (БДФ) връчи 13-тите поредни награди „Най-голям корпоративен дарител“. Наградите отличават компании с устойчиви и прозрачни инвестиции в значими обществени каузи в страната. Официалната церемония по връчването на наградите се състоя вчера, на 22 ноември 2018 г., а нейн домакин беше Румен Радев, Президент на Република България. 

1.JPG
Церемонията откри Президентът на Република България Румен Радев

Всяка година наградите „Най-голям корпоративен дарител“ събират представители на компании, които чрез своите дарителски инициативи подкрепят социалното развитие в страната. На тазгодишната церемония пред всички представители на отговорните компании, изпълнителният директор на ФРГИ Илияна Николова адресира нуждата от инвестиции в развитието на гражданския сектор и представи новоучредения при ФРГИ – Фонд „Таня Ковачева“. 

Много често представителите на гражданските организации, фокусирани в подобряването на средата с помощта на вашите дарителски средства, нямат време да помислят за своето развитие, за това да придобият нови знания и умения и да бъдат по-ефективни в това, което правят. Затова решихме да направим Фонд в памет на Таня Ковачева. Фондът ще подкрепя развитието на представители на гражданските организации, като ще отпуска финансиране на конкурсен принцип. Той вече има своите учредители – БДФ, ФРГИ, Национална мрежа за децата, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Фондация „Институт Отворено общество“. Надявам се, че вие, представителите на бизнеса ще подкрепите тази идея, защото граждански организации са тези, които подкрепят вашите усилия и ще се присъедините към този Фонд.“, каза Илияна Николова.

DSC02273_2_.JPG
Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ обяви началото на Фонд "Таня Ковачева"

Най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, реализирана в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и БДФ, получи приза в категория „Най-добра дарителска програма“. Отличието връчи кметът на град София Йорданка Фандъкова на изпълнителният директор на Лидл България – Милена Драгийска.

През 2017 г. „Ти и Lidl за по-добър живот“ подкрепи 31 социално значими проекта в 18 населени места в страната. Финансираните проекти са в четири тематични области: образование, активен начин на живот, околна среда и култура и историческо наследство. След второто издание на инициативата през 2018 г. още 20 проекта получиха финансиране.

„Най-добра дарителска програма“ е една от качествените категории на наградите, при които победителите се избират от жури с участието на експерти от престижни неправителствени организации и медии.

2.JPG
Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи отличието в категория "Най-добра дарителска програма" на Милена Драгийска, изпълнителен директор на Лидл България 

SAP Labs България - компанията, с която ФРГИ реализира част от образователните си инициативи, взе наградата за „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“. През 2017 г. 130 служители на компанията са дарили над 5400 часа доброволчески труд на обща стойност близо 328 800 лв. Служителите доброволстват в областта на науката и ИТ, чрез различни инициативи за ученици, студенти и учители от цялата страна. Служители на компанията са ментори на студентите, подкрепени по програма „Study iT First“. Знания, умения, опит и време служителите даряват и в обучението на учителите по програма „Роботика за България“, както и в организираните по програмата състезания по роботика.

Тази година доброволци от компанията подпомогнаха реализирането на церемонията „Най-голям корпоративен дарител“. Компанията е призьор в тази категория за трета поредна година. „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“ е част от количествените категории на наградите, които се верифицират от „Делойт България“.

4.JPG
SAP Labs България получи приза за компания с най-голям принос чрез доброволен труд на служителите 

Наградата в катеогрия „Най-сполучиливо партньорство между бизнес и НПО“ бе връчена от миналогодишните победители – ФРГИ и „Еврофутбол“. През 2017 г. организациите получиха приза за съвместната си програма „Спортни таланти“. Благодарение на нея от 2012 г. до сега над 130 млади състезатели в индивидуален спорт са получили подкрепа да развият своя професионален и личностен потенциал. Изпълнителният директор на ФРГИ Илияна Николова и Елица Иванова, маркетинг директор на „Еврофутбол“ наградиха тазгодишните победители – „Ейвън козметикс България“ и „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Наградата е за създаване на гореща линия за жертви от домашно насилие. Победителите в тази категория са избор на членовете на БДФ.

5.JPG
Миналогодишните носители на наградата за най-сполучливо партньорство между бизнес и НПО връчиха приза на отличените тази година. 

Всички носители на наградата „Най-голям корпоративен дарител“ 2018, вижте тук.

Сподели!

Свързани статии