Защо Дарителски кръг?

Иван е ученик от Сливен. Пред домашните и книжките, предпочита компютърните игри. Трудно общува с връстниците си. Всичко това - до преди да стане част от „Големите разказвачи с детски сърца“. Там заедно с още 14 ученици се включва в поредица театрални постановки и пътува до различни точки на страната, където се разиграват сюжети от класически български произведения. Две години по-късно Иван не само общува с лекота с връстниците си, свързва ги общата страст – четенето, но и прави първите си стъпки в писането на разкази.

„Големите разказвачи с детски сърца“ е една от 201 инициативи, станали възможни благодарение на Дарителски кръг.

Какво е дарителски кръг?

Дарителският кръг е начин за разрешаване на конкретни проблеми и възможност за подобряване на живота в местната общност. По време на събитията на Дарителски кръг индивидуални дарители се запознават лично с до пет предложения за превръщането на града им в по-добро място, като по този начин се ангажират с представените каузи не само чрез дарение, но и чрез опит, идеи, контакти и доброволен труд. Предложенията идват от местни граждански организации и инициативни групи, активно работещи в сферата на образованието, екологията и социалните дейности.

Как работи Дарителският кръг?

Sheme_01.jpg

Какво постига Дарителски кръг? 

Дарителски кръгове у нас се провеждат от 2012 г. насам. През годините все повече дарители припознават събитията на Дарителски кръг като възможност да допринесат за развитието на своя град. Заедно с дарителския интерес нараства и броят на каузите, търсещи подкрепата на дарителите.

Giving-Circles-Bulgarian.jpg

Пет години след провеждането на първия Дарителски кръг у нас са набрани близо 600 000 лв. в подкрепа на 201 местни инициативи. С тях са се ангажирали близо 2000 индивидуални дарители, като малко под половината от тях са редовни дарители. Подкрепените инициативи са се реализирали в над 10 населени места в страната.

Благодарение на Дарителски кръг станаха възможни:

Среща на народитеПо стъпките на големитеТехнология на мечетатаКауза за равнопоставеностОт остави ме да играя“ до „Нека ти разкажа“  и още 196 инициативи.

Кой стои зад Дарителските кръгове в България?

Моделът Дарителски кръг се разпространява в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от май 2012 г. и е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания The Funding Network, UK, която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

Национална седмица на Дарителските кръгове

Site_Header_Daritelski_03-01.jpg

През декември 2017 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ организира Национална седмица на Дарителските кръгове. Каузи търсят дарители в шест български града:

    Сподели!